Stockfoto’s

Heb je nog geen goede foto’s van jezelf of je bedrijf? En wil je wel alvast beginnen met je website? Zoek dan naar stockfoto’s. Er zijn vele online platforms waar je gratis stockfoto’s kunt vinden. Ook zijn er stockfoto’s tegen betaling te verkrijgen. Als ik je website ontwerp, kan ik de afbeeldingen gebruiken om alvast een goed idee te krijgen van hoe je website eruit komt te zien. Later kan je de foto’s gemakkelijk vervangen door je eigen beeld. Mocht je foto’s vinden die je echt mooi vindt, dan kun je ze natuurlijk ook gewoon blijven gebruiken op je site.

Inhoud en Stijl

Zoek foto’s die qua inhoud lijken op de foto’s die je zelf wilt gaan (laten) maken. Dus bijvoorbeeld een lachend portret recht van voren. Of een verstild portret in de natuur. Kijk naar lichaamshouding en locatie. Daarnaast zijn afbeeldingen die weergeven wat jij doet met je bedrijf belangrijk. Waarschijnlijk zijn er ook voor jou branche veel foto’s te vinden.

Naast de inhoud van je foto’s zou ik zeker letten – en ik zou willen zeggen vooral – op de sfeer en stijl van de fotografie. Voel goed welke vibe past bij de afbeeldingen voor je bedrijf. Is het speels, zakelijk, zacht, zen, troostend, sportief of iets heel anders? Dit kan zitten in het licht, de scherpte, beweging, contrast, detail of juist niet of de kleuren (of niet).

Gratis stockfoto’s

Er zijn tegenwoordig veel sites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden. Zo heb je bijvoorbeeld Pixabay, Pexels, Kaboompics of Unsplash. Maar er zijn nog veel meer sites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden. Google is hier natuurlijk je beste vriend laughing.

Regelmatig word je ook verder getipt naar stock foto’s waar je voor moet betalen. Bij i-stock kan je bijvoorbeeld wel een aantal foto’s gratis krijgen, maar daarna moet je gaan betalen.

Betalen voor een unieke foto die je echt wilt gaan gebruiken op je website kan natuurlijk ook. Het voordeel hiervan is dat je minder kans hebt om je foto terug te vinden bij andere aanbieders.

Rechten vrij

Waarom stock foto’s? Stock foto’s zijn foto’s op voorraad in tegenstelling tot foto’s die je speciaal laat maken. Iedereen kan ze aanschaffen en er gebruik van maken, gratis of tegen betaling. De foto’s zijn dan legaal verkregen.

De meeste foto’s die je op Google vindt, zijn niet rechtenvrij. Je kunt ze dus niet zomaar gebruiken op je website of voor je andere visuele communicatie. Je kunt hiervoor een boete krijgen.